top of page

Dolçaina i Tarota

Hores: 1h / setmana | 40' / setmana
Durada del curs: Setembre - Juny

L'assignatura per aprendre Dolçaina o Tarota a l'Ateneu de Cocentaina està dissenyada per introduir els estudiants en aquests instruments de vent tradicionals de la música valenciana i catalana. A través de classes pràctiques i teòriques, els alumnes aprenen les tècniques bàsiques de respiració, digitació i embocadura, així com la lectura de partitures específiques per a aquests instruments.


El curs també inclou l'estudi del repertori tradicional i contemporani, permetent als estudiants entendre el context cultural i històric de la dolçaina i la tarota. L'objectiu final és que els alumnes puguen tocar amb confiança i expressivitat, contribuint a la preservació i difusió del patrimoni musical autòcton.


La dolçaina 

és un instrument de vent de fusta, típic de la música tradicional valenciana i catalana. Té un so brillant i penetrant, i està compost per un tub cilíndric amb forats per a la digitació i una boquilla feta de canya o plàstic. És utilitzada principalment en festes populars, cercaviles i celebracions folklòriques.


La tarota

també coneguda com a tible, és un instrument similar a la dolçaina, però de dimensions més petites i so més agut. Sol acompanyar a la dolçaina en la música tradicional valenciana i catalana, proporcionant harmonia i melodia. Amb una estructura semblant a la dolçaina, la tarota és una peça clau en les bandes de música i altres agrupacions folklòriques.

Per què aquest instrument?

Aquests instruments tradicionals son un símbol de la nostra identitat i històricament ha estat present en festes, celebracions i actes rituals. Saber tocar-los permet als músics participar activament en la vida cultural de la comunitat, mantenint vives les nostres tradicions.


El curs es basa en l'aprenentatge d'una tècnica correcta de respiració, embocadura, articulació, afinació i digitació de l’instrument a través del repertori tradicional fins al repertori actual. Treballem l'oïda i la lectura, i ens endinsem en l'expressió, ornamentació i la improvisació atenent els diferents nivells de cada alumne.


A més, tocar la dolçaina o la tarota ofereix beneficis personals com el desenvolupament de la disciplina, la coordinació i l'expressió artística. En definitiva, aprendre a tocar la dolçaina és una manera d'enriquir-se culturalment i contribuir a la continuïtat d'una rica herència musical.


TAROTA

S’ha anomenat oboè popular o xeremia popular i diferencia de la gralla, el seu interior és cilíndric en lloc de cònic.


Els usos i les funcions de la tarota no són gaire clars. Als segles XVI, XVII i XVIII formaven part de les cobles de ministrers (usos municipals, religiosos i cerimonials).


N’han quedat pocs testimonis d’època i a més, entre ells, són molt diferents (en afinació i llargada, sobretot)


DOLÇAINA

La dolçaina és l'instrument tradicional més representatiu del territori.


Es tracta d'un instrument de vent fusta, de doble llengüeta. Encara que tímbricament siga molt agut, el seu so, amb una correcta execució, resulta dolç.


Les seues funcions musicals són molt diverses. Més enllà dels actes tradicionals i les festes de moros i cristianes, la dolçaina ja forma part de nous estils musicals i noves maneres d'interpretar-la.

Metodologia

Descobreix les nostres assignatures

Sac de gemecs

Sac de gemecs

Dolçaina i Tarota

Dolçaina i Tarota

Batucada

Batucada

Música per als més menuts

Música per als més menuts

Piano

Piano

Llenguatge Musical

Llenguatge Musical

Cello i Contrabaix

Cello i Contrabaix

Violí i Viola

Violí i Viola

Trombó

Trombó

Trompa

Trompa

Fagot

Fagot

Percussió

Percussió

Oboè

Oboè

Guitarra (Clàssica i Elèctrica)

Guitarra (Clàssica i Elèctrica)

Saxofon

Saxofon

Flauta

Flauta

Trompeta

Trompeta

Clarinet

Clarinet

Pau Anduix Fuentes

Inicia els seus estudis musicals a l’escola de música tradicional del Mal Passet de Cocentaina, impartida per Hipòlit Agulló. Continua els seus estudis musicals l’any 2016 al Conservatori Juan Cantó d’Alcoi amb l’especialitat de dolçaina, i els finalitza l’any 2020 amb la menció de premi extraordinari per les seues qualificacions.

Titulat a l’Escola superior de música de Catalunya el 2024, a l'àmbit música d'arrel, especialitat de dolçaina. Ha cursat el Màster en formació del professorat, especialitat de música a la V.I.U. A més de dolçaina, ha rebut formació en Sac de Gemec i Tarota per Eduard Navarro, Galdric Santana i Dani Carbonell.

Forma part de la colla Mal Passet de Cocentaina des de l’any 2013, colla guanyadora del Certamen per a Gran Colla de Dolçaines i Percussió d’Ontinyent l’any 2016, a més de ser una colla referent per la creació d’espectacles i per la seua aportació a la música tradicional al poble de Cocentaina. Membre de la Colla de la Federació Valenciana als seus inicis en 2016.

"El fet d'estudiar la nostra música tradicional, m'ha permés tindre accés a repertori i aprendre nous instruments provinents d'altres països.

Més enllà de la part musical, m'agrada entendre el seu sentit cultural. A banda de la música, m'agrada realitzar esport. Considere que és un complement fonamental per tal de trobar equilibri entre activitat mental i física."

PROFESSOR

bottom of page