top of page

Dani Quiles obté la plaça a l'Orquestra Nacional d'Espanya

És ben sabut que una gran quantitat de músics de les nostres terres aconsegueixen formar part de les millors orquestres del món. Això és deu a la gran cultura musical que tenim arrelada als nostres pobles i que hauria de ser motiu d’orgull. El cas de Dani Quiles és un d’aquests.


Després d’una trajectòria magnífica a l’estranger, ha decidit tornar a casa, i ho ha fet per la porta gran. Fa poques setmanes es va fer públic: Dani havia aconseguit una plaça a l’Orquestra Nacional d’Espanya. L’ONE és una de les formacions musicals més prestigioses del país; es caracteritza per la seua tasca de difusió cultural. Té la seu a l’Auditori Nacional de Música, a Madrid i, actualment, és dirigida per David Afkham. En aquest cas, Dani Quiles ocuparà el lloc de trombó Wechsel que, en la secció de trombons de l’orquestra, és la plaça que combina trombó tenor i baix en funció de les necessitats del repertori.


Dani Quiles (Muro, 1991) és trombonista de l’Ateneu Musical de Cocentaina des de l’any 2004, fill d’un dels fundadors de la banda i germà també d’una músic d’aquesta. La seua carrera professional es va iniciar quan només tenia díhuit anys i va decidir marxar a l’estranger per cursar els seus estudis. L’any 2009 va començar el grau superior al Conservatori d’Arts Musicals de Rotterdam. Es pot destacar que aquesta mateixa institució també ha acollit els estudis d’altres membres de l’Ateneu com Jaume Gavilán, Octavio Montava i Iñaki Lecumberri. Dani va aconseguir el seu diploma a Rotterdam en 2013 i, aquell mateix any, va iniciar els seus estudis de màster a Amsterdam, que es van prolongar fins al 2015. Tant al grau com al màster s’ha format amb professors de renom com Jörgen van Rijen, Pierre Volders, Remko de Jager i Ben van Dijk.


El seu bagatge orquestral és gran i divers. En els quinze anys que ha passat a l’estranger, ha tingut l’oportunitat de participar en orquestres de gran prestigi, entre les quals trobem: la Royal Concertgebouw Orchestra i la Rotterdam Philharmonic Orchestra a Països Baixos; la WDR Symphony Orchestra a Alemanya; la Brussels Philharmonic i la Belgium National orchestra a Bèlgica; l’Orquestra Gulbenkian a Lisboa; i l’Orquestra Simfònica d’Euskadi i l’Orquestra Simfònica de RTVE a Espanya. És de gran importància remarcar que aquests últims sis anys, des del 2018 fins a l’actualitat, Dani ha estat com a solista a l’Orquestra Simfònica d’Anvers. Tot aquest vessant d’intèrpret el compaginava, des de l’any 2022, amb la docència al Conservatori Reial de la Haia (Països Baixos).


Així, ha anat llaurant el seu camí professional. Amb tots aquests reconeixements a la seua motxilla, i després de molt de temps, Dani ha decidit tornar cap al seu país, per estar més prop de casa.

bottom of page